7 RAKAMININ SIRRI - CANSU AKTAŞ

ÖZET
            Evrensel anlamı olan rakamlar vardır. Türlü efsaneye konu olmuş rakamlar 40’lar, 3’ler hatta uğursuzluğu ile bilinen 13 ve 23 gibi. Ancak hiçbiri 7 rakamının yanına bile yaklaşamamıştır. Pisagor şöyle der; “Evrim hayatın yasasıdır. Sayı evrenin yasasıdır. Birlikte tanrının yasasıdır.”
7 RAKAMININ SIRRI

Söz insan icadıdır ama rakamlar tanrısaldır. Matematik dediğimiz her ne kadar insan yapımı gibi dursa da hep vardır. Bazı rakamlar diğerlerinde daha farklıdır. İnsanoğlu doğduğundan bu yana gökyüzünü hep gayretle, şaşkınlıkla, sevgiyle ve korkuyla izlemiştir. Gökbilimcilerin yaptığı araştırmaların esas kaynağı gökyüzünün hareketleri ve insanları kendine hayran bırakmasıdır. Bu süreç yani araştırma süreci devam ederken gökyüzünü, yeryüzündeki olayları etkileyen bir güç olarak görmüştür. İlk olarak ortaya çıkan 7 sayısı gökyüzünde fark edilmiştir. Bunlar Güneş, Ay ve 5 gezegendir. 7 gök cisminin dünyada var olan tüm olayları ve olguları belirlediğine dönük bir inanç olmuştur. Bu inançlar 7 sayısına “ kutsallık “ sağlamıştır.
            İlk uygarlıktan günümüze uzanan yolculuğu ele alalım. 7 gök inancıyla başlayan serüvendir. Bu inanç 7 kat gök bir çok inançta öğretide ve söylemlerde yer bulmuştur. İlk insanlar evrenin 7 kattan oluştuğunu düşünmüşler. Bu düşünceler üzerinden yola çıkarak bir çok olgu ve olaylara anlam yüklemiştir. Gökkuşağının güneş ışınlarının 7 renkten oluşması etkinlik kazandırmıştır. 7 sayısı gizemli bir sayıdır. Bir çok inançta ve dinde simge olarak kullanılmıştır. 7 sayısı Budizm, Yahudilik, Hristiyanlık, İslam’da ve Mısır da kullanılmıştır. Çinlilere göre 7 sayısı uğursuzdur ve ölümün habercisidir. Bazı öğretilerde 7 sayısı tanrıya açılan kapıyı simgeler.
            Doğada birçok nesne ve 7’li yapılar gösterilmektedir. Tapınaklar 7 kattan oluşmuştur. Her kat bir gezegeni simgeler ve ayrı bir renkten oluşmuştur. Yahudilikte görünenin ardındaki görünmeyen zekânın sembolüdür. Görünmeyen zeka ciddi ve hafife alınamayacak bir zekadır. Mabedin inşası 7 yıl sürmüştür. Bilgiliğin 7 sütunu vardır. Tanrının 7 ruhu olduğu belirtiliyor. 7 sayısı temel bir sayı olarak belirtiliyor. Buradaki 7 sayısı tanrının tasarımını ortaya koyuyor. Tanrı 6 gün sonunda evrenin tümünü yaratıyor ve evrenin tamamını yedinci gün tamamlamış oluyor. Demek ki 7 sayısı bütünü, düzeni ve ahengi oluşturuyor. Tarihsel süreç içinde bugün bile kullandığımız kimi kavramlar toplumsal yaşamda kimi sayılar (Birler, üçler, Beşler, Yediler, Kırklar…) yerini almıştır. Öyle ki; 7 gök ( Zuhal, Misteri, Merih, Güneş, Zühre, Utarit, Ay), 7 kat yer ( Yeryüzü, Litosfer, Hidrosfer, Manto, Magma, Kayaçlar ve Çekirdek), 7 gün ( Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar ), 7 nota ( Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si, Do), 7 kıta ( Asya, Avrupa, Afrika, Güney ve Kuzey Amerika, Antarktika, Avustralya), 7 bölge ( Ege, Marmara, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz, Akdeniz) bunun gibi bir çok örnek getirilebilir.
            Matematikteki yerini söyleyecek olursak 7, asal sayıların dördüncüsüdür. Kendinden önceki 3 ve 5 sayısının farkı 2’yi koruyan en küçük dördüncü asal sayıdır. Zaten bu türlü asal sayılara “ İkiz Asal Sayılar” denilmektedir. Yani 7 ikiz asal sayıdır. 7=23-1 olduğundan 7, ikinici Mersenne sayısıdır. 7’nin pozitif tam böleni 1 üstünlüğünün ifadesi olarak kullanılsa da matematik mükemmel olarak kabul edilemez.

                                                                                                         
         Cansu AKTAŞ
Unknown
Unknown