ÇOCUKLARA MATEMATİK ANLATMA VE SEVDİRME-HASAN ERBAY ÖZDEMİR

ÇOCUKLARA MATEMATİK ANLATMA VE SEVDİRME

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ
Hasan Erbay ÖZDEMİR
ÖZET
Çocuğunuzun günlük hayatta matematiğin yerinin ne kadar önemli olduğunu belirtmeniz için gün içinde sıklıkla onu düşünmeye itecek sorular sormanız gerekmektedir. Örneğin çocuğunuzun yediği şekerleri veya mısırları saymasını isteyin veya çocuklarınıza parayı öğretirken gerçek para kullanın. Beraber alışverişe çıkın ve ödemeleri onun yapmasına izin verin. Para üstünü tam almasını ve bundan emin olmasını sağlayın. Çocuğunuzla sesli olarak konuşarak sorduğunuz soruların cevabını kendi başına bulmasını sağlayın. Çocuğunuzun cevabı bulmak için çabalaması, doğru cevabı bulmasından daha önemlidir. Bu aktivitelerin her biri çocuğunuzun matematiği daha çok sevmesini sağlayacaktır.
GİRİŞ
Matematik dersi, kimine göre oldukça sıkıcı, kimine göre ise eğlencelidir. Özellikle ilköğretim çağındaki çocukların büyük çoğunluğu matematikten hoşlanmaz. Peki çocuklara bu dersi nasıl sevdirebilirsiniz?
Ehow isimli internet sitesinde yer alan habere göre, matematiği sevdirirken öncelikle gerçek hayatla matematik arasında bir bağ kurmalısınız.
1)Plastikten yapılan sayma fasulyeleri ya da çubuklar yerine çocuklarınıza, gerçek fasulye, kuru baklagiller, tahıllar verin. Bu yiyecekleri sayarken çocuklarınız daha fazla eğlenecektir.
2)Mümkünse çocuklarınıza parayı öğretirken gerçek para kullanın.  Kağıt parçaları ya da gazoz kapakları yerine gerçek metal ve kağıt paraları göstererek değerlerini anlatın.
3)Formülleri ve istatistikleri öğretmek için spor istatistiklerini kullanın. Kazanma yüzdelerini ve averajları hesaplamak için çocuklarınıza spor sayfalarını verin.
4)Çocukların gerçek hayattaki ilgileriyle matematik arasında bir bağlantı kurun. Çocuklar bir şeyler atıştırmayı severler. Derslerde çocukların sayı saymalarına yardımcı olmak için patlamış mısır ya da şekerleme türü yiyecekler kullanmasına izin verin. Böylece çocuklar bu dersi daha fazla seveceklerdir.
5)Çocukların çözmesi için eğlenceli kelime problemleri oluşturun. Çocukların ismini bu kelime problemlerinin içine yerleştirin. Matematik problemlerinde gerçek hayatın deneyimlerini kullanın.
6)Her şeyi santimetreler şeklinde ölçmek yerine işe biraz eğlence katın. Cetvel yerine şekerleme ya da kraker gibi yenilebilir nesneler kullanın.

Okul Öncesi Dönemde Yapabilecekleriniz
Çocuğunuz iki yaşından itibaren, sayılarla objeler arasındaki birebir ilişkileri anlayabilecek gelişimsel olgunluğa erişir, örneğin birin ikiden az olduğunu anlayabilir. Matematik derslerine (oyunlarına) bu günlerden itibaren başlayabilirsiniz

Matematiği Eğlenceli Hale Getirin

Öğrenme sürecini etkileyen birçok faktör vardır, bunlardan biri de motivasyondur. Çocuk, öğrenmesi gereken konuya merak duymalı yani o konuyla ilgilenmelidir. Bu nedenle, matematiği çocuk için eğlenceli hale getirerek öğretmeye çalışmak daha kolay olacaktır.
BULGULAR
Matematik ile ilgili kavramları, işlemleri, sembolleri, problemleri ve çarpım tablosunu evde oyunlarla daha keyifli hale getirebilirsiniz.
Sayıları ve sembolleri birer kartona yazarak hafıza oyunları oynayın.
Tombala tarzında eğlenceli kartlar hazırlayarak bir oyun yapabilirsiniz.
Çarpım tablosunu okurken sesini kaydedin ve daha sonra bunu sık sık ona dinlettirin.
SONUÇ  VE ÖNERİ
Örneklerde de görüldüğü gibi çocuğa matematiği sevdirmek için öğretmek gereklidir.
Yine de ailelerimiz ve öğretmenlerimiz öğretmenin önemi yerine bazı şeylere daha fazla önem vermektedirler. Mesela şarkılarla sevdirmeye çalışmak, oyunlarla sevdirmeye çalışmak, ödüllendirmeler yaparak sevdirmeye çalışmak… Liste uzatılabilir. Peki biz matematiği oyun, şarkı vb. haline getirdik, ama daha sonra öğrenci sınıfına göre ciddi bir matematik problemi ile karşılaştı. Sonuç ne olacak? Bence bu tür yöntemlerin etkisi çok azdır. Esas belirleyici durum konuyu öğrenmesini sağlamaktır. Diğer yollar bize ve çocuğumuza zaman kaybettirir.
KAYNAKÇA

Unknown
Unknown